Китай отделя 151 милиарда щ. д. за отбрана

Китай има втория най-голям в света бюджет в областта на отбраната

Финансовото министерство на Китай днес обяви, че бюджетът за отбрана на страната за настоящата година ще прехвърли сумата от 1 трилион юана (145 милиарда долара), предаде Асошиейтед прес, съобщават от БТА.
Точната сума е 1,044 трилиона юана (151 милиарда долара). Това означава увеличение на бюджета за отбрана със 7 процента в сравнение с миналата година.
По-рано днес тази сума не фигурираше в доклад на правителството за бюджета на страната, представен в парламента. От финансовото министерство казаха, че депутатите обаче са били информирани за точната сума.
Китай има втория най-голям в света бюджет в областта на отбраната. Но Пекин харчи едва една четвърт от онова, което харчи първенецът в тази насока - САЩ. Властите никога не са представяли справка за това как се харчат тези пари, а само са уточнявали, че повечето от тях отиват да подобряване за условията на живот на китайските военни.
Според анализатори скромният ръст на бюджета за отбраната показва добрата воля на Китай да избягва конфликтите и да подкрепя регионалната стабилност.