Протест в Лондон срещу икономиите в здравеопазването

Десетки хиляди души излязоха по улиците на Лондон да протестират против съкращаването на бюджета за здравеопазването

Около четвърт милион британци протестираха в Лондон срещу икономиите в системата на здравеопазването. Те поискаха от правителството да отпусне допълнителни средства за Националната служба по здравеопазване, която администрира всички лечебни заведения в страната. Заради недостатъчно финансиране много болници в Обединеното кралство не могат да предложат качествени медицински услуги на пациентите, съобщават от BBC.

Протестното шествие се разположи около сградата на парламента. Протестиращите призоваха правителството да спре икономиите в социално значими сфери на държавата. По данни на синдикатите, които са сред организаторите на протеста, броят на участниците е достигнал четвърт милион. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин призова хората „да бранят с всички сили Националната здравна служба“.

Британските медии коментират, че стремителният ръст на населението във Великобритания заради миграционния натиск и недостига на лекари е станал причина 9 от 190 болници в страната да се препълнят дотолкова, че това вече се отразява негативно върху качеството на медицинските услуги.

От Националната служба по здравеопазване отбелязват, че в Англия 143 от 154-те болници са запълнени на 85%, а това ниво е „червена линия“ за медицинските услуги. При него опасността от смъртни случаи значително нараства, защото лекарите не могат да оказват необходимата помощ на постъпващите пациенти.

Правителството планира до 2020 година да съкрати бюджета с 3.4 милиарда паунда, като това засяга и здравеопазването.