Гого Лозанов: Фалшивите новини са пропагандни стратегии

Общество

05-03-2017, 11:36

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Астролозите за шансовете на политиците в парламентарните избори

Експертите по медии - Гого Лозанов и Соня Момчилова говорят за фактите зад фалшивите новини

Фейк нюз. Плюс извънредно, шок, ужас, бомба, скандал, кошмар. Кои са те, какви са целите им, какво прави възможно съществуването им, какви щети нанасят, откъде минава битката с тях? Facebook обяви, че ще се бори с фалшивите новини, някои от големите медии като BBC имат такива проекти за филтриране.

„Когато политически позиции се сблъскват и това се представи като друг дебат, да кажем като дебата за фалшивите новини, това вече е фалшива новина. Когато тези новини минават като обсъждане на конкретна материя, добиват друг смисъл – носят авторитета на факти, а всъщност са мнения”, коментира проф. Георги Лозанов, медиен експерт, бивш председател на СЕМ за NOVA.

"Това е пазар на който се продава и се вижда, че се търсят фалшиви новини. Производството на фалшиви новини се употребява за пропагандни стратегии." заяви проф. Гого Лозанов. "Сериозната журналистика трябва да си върши работата, като спазва всички правила, това е първо. Второ, работата на сериозната журналистика е да превръща фалшивите новини в тема, да бъдат разкрити. Половината от работата на медиите вече, е да разобличават фалшиви новини, за да може хората да не стават жертва на това." заключи той.

„Това е една закъсняла кампания”, допълни Соня Момчилова, експерт по връзки с обществеността.