Изхвърляме 670 000 тона храна

В същото време 21.2% от българите живеят в бедност

670 000 тона храна отиват на боклука. С нея за година и половина могат да се нахранят всички българи, живеещи под прага на бедността.

Цанка Миланова от Българската хранителна банка алармира пред Нова телевизия, че въпреки промяна на закона и отпадането на ДДС за дарените храни, той не работи.

Съответните министерства не са изготвили нужните нормативни документи. Това спира кандидат-дарителите, стана ясно от думите на Миланова.

МЗХ трябва да определи кои храни могат да бъдат дарявани, МТСП - кои хора подлежат на подпомагане, а МФ как ще се отчита дарението.

Хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, са освободени от ДДС от 1 януари догодина. За да не се начислява данък, стойността на даренията на година не трябва да надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице. Целта на поправките, приети миналата година, е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21.2% от българите или 1.54 млн. души живеят в бедност.