Симеон Славчев:ЦСКА ще успее под ръководството на Гриша Ганчев

Неописуемо е да играеш на "Васил Левски" с националната фланелка

Националът Симеон Славчев е един от малкото българи играещи зад граница, които през този сезон имат реалната възможност да спечелят шампионска титла. Към днешна дата бившият халф на Литекс се представя на висота с екипа на Лехия (Гданск), който е изненадващ лидер в полската Екстракласа.Той даде интервю за Топспорт.

Славчев е любимец на темпераментните местни фенове, а един от менторите му в състава е бившият играч на Ювентус и ЦСКА (Москва) - Милош Красич.

Специално за читателите на ТОПСПОРТ, софиянецът разкри интересни подробности за престоя му в Полша, случващото се в българския футбол и предстоящия съдбоносен двубой на националния ни отбор срещу Холандия.

Какво е чувството да бъдеш част от най-успешния период в историята на Лехия (Гданск)? Изобщо вярваше ли, че подобен "шампионски" рейд е на път да се случи, когато през лятото премина в полския клуб?

- Винаги съм искал да бъда в отбор с амбиции, шампионки дух и с голяма публика. Преди да дойда тук разучих клуба и историята му, не бяха постигнали значими трофеи , но аз имах невероятното чувство, че трябва да дойда в този клуб. Имаше някаква позитивна енергия всеки път, когато си помисля за Лехия. Имах и други предложения от полски клубове, но вътре в мен бях убеден, че Лехия е правилният избор.


Ти си един от основните футболисти в селекцията на Пьотър Новак, как успя да спечелиш неговото доверие?

- Новак е много готин тип! Винаги усмихнат и се бъзика доста. Винаги внася позитивна енергия в съблекалнята. Рецептата е много тренировки и себераздаване! Мисля, че го е видял и не съм го подвел.

Съотборник си с някогашната голяма звезда на Сърбия - Милош Красич, а също така и с качествени полски играчи като Себастиан Милла и Славомир Пешко. Въпросните помогнаха ли ти за твоето израстване като футболист?

- Красич е голям човек и футболист. Играе без напрежение и се уча от него във всяка тренировка. От Мила се уча на тънките подавания в играта. A от Пешко играта един на един.


Любимец си на феновете, което си е голям успех, като знаем колко луди са полските запалянковци...

- Феновете в цяла Полша са много горещи и луди. Винаги и почти навсякъде правят атмосферата за мача уникална! Нашите фенове са много верни и особено в домакинските мачове правят изключителна хореография! А симпатиите им спечелих с много шпагати и себераздаване, и от време на време с нестандартни отигравания.

Има ли изобщо база на сравнение между българското и полското първенство, или този въпрос е по-скоро комичен, отколкото състоятелен?

- Правя сравнение винаги. В Полша стадионите предразполагат за качествен футбол! Всеки клуб има почти чисто нов стадион с осветление и покрити трибуни. Инфраструктурата е на ниво. Всичко това е благодарение на домакинството им на Европейското през 2012 година. Феновете са на стадиона независимо от времето. Гледа да се работи по германски начин.

До скоро в тима на Легия имаше още един българин - Милен Гамаков, който обаче бе пратен да се обиграва в състава на Рух. Какво не му достигна, за да се утвърди и той сред титулярите?

- Гамаков е добър футболист, но това е първо негово сблъскване с реалността извън България. Аз направих някои грешки като него, когато бях в Спортинг , но съм си взел бележки и не ги повтарям.


Водите с 3 точки на Ягелония, Лех (Познан) пък ви дебне от третата позиция, смяташ ли, че може да извървите целия път и да триумфирате с титлата в Екстракласата?

- Това е моята лична цел! Миналата година взех купата на Кипър и ми хареса. Искам пак да триумфирам на най високото стъпало.

Надяваш ли се, че най-сетне ще бъдещ оценен по достойнство и от клубът, който държи правата ти - Спортинг (Лисабон)?

- Ситуацията там е деликатна. Не ми харесва да се местя всяка година в различен клуб и страна.


Да се върнем в българската действителност. Какво е мнението ти за Първа лига? Смяташ ли, че някой в скоро време може да разруши хегемонията на Лудогорец?

- Следя Първа лига и искам да имаме добри отбори и публика по стадионите, защото в Лехия има и други чужденци и се бъзикаме с родните си клубове и шампионати, и за съжаление няма с какво да се аргументирам, когато захванем тази тема. Гледат с насмешка на първенството ни и това ме дразни! Моето желание е да имаме конкурентно и интересно първенство, с което всеки клуб да израства и да има публика.

Направи име със състава на Литекс, който сега е в Трета лига. Гриша Ганчев обаче насочи всичките си сили във възраждането на ЦСКА. Какво ти е мнението за "червените"?

- Гриша Ганчев знае как да изгради един клуб и мисля че ще успее.

Предстои Вечно дерби в събота. Какви са твоите очаквания?

- Надявам се на интересен и качествен мач.

Някак логично финалът на нашия разговор ще завърши с темата "национален отбор". На 25 март приемаме Холандия в решителен двубой. Имаме ли право да си мечтаем за нещо повече от тази среща?

- Аз съм положително настроен за този мач и го чакам с нетърпение. Искам да покажем, че България е силен и труден съперник. Последният мач играхме много агресивно и задружно, което на мен ми хареса и дава предпоставки за добро бъдеще.

Ще се съгласиш ли с мен, ако направим извода, че под ръководството на Петър Хубчев отборът вече има далеч по-привлекателно лице?

- Далеч сме от тики-така. По-скоро показваме мъжка и дисциплинирана игра, която да е печеливша, не толкова красива .

Със сигурност срещу Холандия ще имате нужда от пълен национален стадион? Очакваш ли това да се случи?

- Искрено Ви казвам, че тръпката да играеш за България и на националния стадион е неописуема и както никоя друга!