Акиоши Китаока: Какъв е цветът на ягодите?

Професорът по психология от японския град Киото Акиеши Китаоки публикува в своя Туитър пример за оптична илюзия

Професорът по психология от японския град Киото Акиеши Китаоки публикува в своя Туитър пример за оптична илюзия, която застави потребителите на Интернет да си блъскат главите в търсене на логично нейно обяснение, както и да спорят ожесточено помежду си. На снимката на японеца има торта с ягоди, които измамно ни се струват червени, съобщава Vice.

Авторът твърди, че на снимката на ягодите „няма нито един червен пиксел”. Мнозинството от потребителите обаче са убедени в обратното – ягодите са червени. Правотата на Акиеши Китаоки доказва потребител на Туитър с ник Carson Mell. Той взима фрагменти от снимката, които му се струват най-червени и ги поставя на бял фон. Оказва се, че наистина тези парчета са сиви.

Причината за тази оптична илюзия е, че човешкият мозък, самостоятелно допълва цветовете на привичните за него предмети, без да взима под внимание външното осветление. В случая с ягодите нашето съзнание само премахва всички филтри и ни заставя да си мислим, че ягодите на снимката са червени.