Митрополит Григорий: На Шипка единствената партия е Отечество България

Герджиков: Днес на този връх ние почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата на България

Честваме 139-тата годишнина от Освобождението на България. Тази година, традиционно хиляди българи изкачиха паметния връх Шипка и отдадоха почит на загиналите за свободата на родината ни герой.

"Днес на този връх ние почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата на България. На този връх сме и на тази дата, за да засвидетелстваме и нашето единство като нация". Това каза в словото си служебният министър-председател Огнян Герджиков по време на тържествата на връх Шипка по повод Националния празник 3 март.

Герджиков започна словото си, рецитирайки стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка". Тържественото отбелязване на 139-ата годишнина от Освобождението на България на върха започна със заупокойна молитва и водосвет за благоденствието на българския народ, отслужени от великотърновския митрополит Григорий и старозагорския Киприан.
 "На тази дата и на този връх няма партии, единствената партия е Отечество България", каза великотърновският митрополит.

Слово произнесе и кметът на Габрово Таня Христова. На връх Шипка освен министър-председателят са още кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на Стара Загора и Габрово, представители на държавната власт, руски дипломати.