Столтенберг: Никой не е обещавал, че НАТО няма да се разширява

Няма подобни обещания или споразумения, аз мога да ви демонстрирам това документално, ако някой поиска

Никакви гаранции и обещания, че НАТО няма да се разширява, няма и не може да има, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю, публикувано днес в швейцарския вестник "Тан" и цитирано от ТАСС, съобщават от БТА.
"Няма подобни обещания или споразумения, аз мога да ви демонстрирам това документално, ако някой поиска, - отбеляза той. - Ако нещо подобно би имало, то би било абсолютно неприемливо. С какво право Вашингтон и Москва биха могли да водят преговори, решавайки бъдещето на Полша или Естония?"
Генералният секретар на Североатлантическия алианс категорично не се съгласи със забележката на журналиста, водещ интервюто, че може би е време за отказ от идеята за приемане на Украйна и Грузия в НАТО заради това, че на такова мнение са "най-малкото някои европейци". "Това би било изключително опасно!, - реагира Столтенберг и добави: Ако НАТО започне да твърди, че е готова да захлопне вратата пред такива страни, като Украйна и Грузия, за да смекчи отношенията с Русия, то това би означавало да се приеме неприемливото: възстановяването на сферите на влияние, при което големите държави могат да приемат решения, засягащи малките страни".
Генералният секретар на НАТО се позова на задълженията на държавите, посочени в Хелзинкския заключителен акт на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа от 1975 г. "Основополагащ принцип на стабилността и сигурността в Европа, под който се подписаха всички страни, вкючително Русия, в частност, в Заключителния акт от Хелзинки, се състои в това, че всяка държава има право да избира свой собствен път, включително и в сферата на сигурността", подчерта той, цитиран от ТАСС.