Посланиците ни в чужбина нформират ЦИК за местата за гласуване

Приетите заявления за гласуване от нашите сънародници в чужбина до вчера бяха близо 45 хиляди

До края на деня ръководителите на дипломатическите и консулските представителства трябва да изпратят до своите предложения до Централната избирателна комисия ЦИК за местата, в които да бъдат образувани секции за гласуване на 26 март, припомни пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.
До четвъртък, 2 март, приетите заявления за гласуване от нашите сънародници в чужбина бяха близо 45 хиляди. В Турция и в САЩ желаещите да гласуват надвишават разрешения от закона брой от 35 секции. По активност следват Великобритания, Испания, САЩ, Германия и Гърция. Заявките са повече от тези за президентския вот през ноември. 
Германската държава не разрешава гласуването извън дипломатическите и консулските представителства. В тази връзка ще бъдат разкрити брой секции, който да позволява в тези места да се гласува от българските граждани
В Босилеград ще бъде отворена избирателна секция, съобщиха от културно-информационния център в града.
Междувременно от Централната избирателна комисия уведомяват българските граждани, които не са подали заявление за гласуване извън страната или са в списъка на неуспешно подадени заявления, че могат да упражнят правото си на вот. Необходимо е в изборния ден в удобно за тях място и изборна секция извън страната да попълнят декларация пред секционната избирателна комисия.

Франция е една от държавите, в които има рекорден брой подадени заявления за гласуване зад граница, съобщи проф. Любомир Гаврилов, който живее в Тулуза. В малко френско градче, което е близо до границата с Германия, също ще има и секция, разкрита от българи, живеещи в Германия, заради ограниченията за гласуване от немска страна, съобщи Гаврилов. Според него нашата администрация не е била достатъчно активна, тъй като забраната в Германия да не се разкриват избирателни секции извън дипломатическите представителства не е абсолютна и са правени изключения. Проф. Гаврилов коментира, че сънародниците ни са принудени да упражняват  "изборен туризъм": "Това, което правят българите в Германия, се нарича изборен туризъм. За съжаление, ние сме принудени да го правим. Принудени сме, защото нямаме избирателен район "Чужбина", който би могъл отдавна да реши всички тези проблеми и този изборен цирк. По друг начин не мога да го квалифицирам. Всеки няколко години ние обсъждаме едни и същи проблеми. Тези проблеми биха могли отдавна да се решат".
Въвеждането на избирателен район "Чужбина" би създало равнопоставеност, смята Гаврилов: "Ние в чужбина нямаме нужда от активна регистрация и от записване за избори. Ние имаме нужда от постоянни избирателни списъци, както и в България - никой не се регистрира предварително, за да отиде да гласува.  Това ще подобри и сигурността на изборния процес, организацията, ще създаде предвидимост. Такива избирателни списъци в чужбина съществуват".