Незаплатеният женски труд в света се оценява на $10 трилиона

Това показва изследване на международната организация за борба с бедността Oxfam

Жените по цял свят изпълняват съществено повече работя, за която не получават заплащане в сравнение с мъжете. Гледат деца и болни, перат, чистят и приготвят храна. В много от тези дейности има огромен дефицит от инвестиции за развитието на съответната инфраструктура и държавни услуги.

Това показва изследване на международната организация за борба с бедността Oxfam.

Ощетяването на женския труд в различните региони може да се различава от два до десет пъти, а в редица развиващи се страни и много повече. Стойността на незаплатения женски труд като принос в икономиката се оценява на 10 трилиона долара годишно, или 13 % от световния Брутен вътрешен продукт. А това е повече то БВП на Япония, Индия и Бразилия взети заедно, отбелязват експертите.

Заради такъв безплатен и често неизбежен труд, самите жени губят възможността да получат образование и да се устроят на добре платена работа.

В целия свят жените, ангажирани с трудова дейност срещу заплащане са със 700 милиона по-малко от мъжете. Те са подложени на много по-голям риск да изпаднат в бедност, получават средно в света 23% по-ниско заплащане и защита, посочват от Oxfam.

В 155 държави има най-малко един закон, който дава на мъжете по-големи права в сравнение с жените.

В 67 развиващи се страни около 20% от мъжете се изказват против ангажирането на жените с платена трудова заетост. При дефицит на работни места почти 40% от мъжете по цял свят смятат, че те имат приоритет пред жените при назначаването, независимо от квалификацията и опита.

Oxfam обръща все пак внимание на това, че през последните 20 години има прогрес в това отношение - повече девойки получават образование и квалифицирана работа, приеха се доста закони за борба с насилието против жените, те заемат все повече ръководни постове.

Но въпреки това, ако се запазят сегашните темпове на преодоляване на проблемите и за постигане на равенство в работата и заплащането ще са необходими 170 години, се посочва в доклада.