Каракачанов: Няма икономика, когато няма квалифицирана работна ръка

Политика

02-03-2017, 16:15

Снимка:

vmro.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна срещата между Борисов и КНСБ

Каракачанов: Патриотите ще блокират границата

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изведе демографската катастрофа като основен проблем за България

След изборите сме готови отново да седнем и да говорим на експертно ниво с Обединени патриоти, които ще бъдат част от управление на страната. Този извод направиха синдикалисти от всички браншови организации на КНСБ след среща с „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“.

На дискусията по покана на КНСБ присъстваха съпредседателите на коалицията Красимир Каракачанов и  Волен Сидеров, заместник-председателите на НФСБ и ВМРО Данчо Хаджиев и Ангел Джамбазки и кандидатите за депутати д-р Султанка Петрова, Георги Колев и Миглена Александрова.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изведе демографската катастрофа като основен проблем за България. Тя е двигателят на социалния катаклизъм и на икономическия срив. Следващото правителство трябва да намери правилната формула за траен икономически растеж и чувствително увеличаване на доходите, беше категоричен Димитров.

От КНСБ предлагат растежът на заплатите да бъде договарян по сектори, но да не е по – малък от 12% на година. По техни изчисления за 4 години тази мярка ще доведе до изравняване на българските доходи с тези на съседните държави. За да се реализира това обаче, трябва да се въведе законодателна рамка за уеднаквяване в системите за заплащането на фирмите. От синдиката подчертаха, че днес 70% от работещите българи получават под средната работна заплата.

Красимир Каракачанов обърна внимание на факта, че няма как да говорим за процъфтяваща икономика, когато реално няма квалифицирана работна ръка и тази криза ще се задълбочава именно заради демографската катастрофа и регионалния дисбаланс.  Младите, образованите, будните българи напуснаха България, докато политиците си играят на леви и десни, на русофили и русофоби и реално не правят нищо за българския народ, каза лидерът на ВМРО. Държавният рекет на бизнеса е чудовищен и този гордиев възел трябва да бъде разсечен веднъж завинаги.

За да се случи всичко това първо трябва политиците да разберат, че властта не е самоцел и келепир, а е отговорност към народа, допълни още той.

Съпредседателят на Обединени патриоти Волен Сидеров припомни дългогодишната битка, която патриотичните формации водят за достоен живот на българите и запазване на суверенитета на България. Той цитира своя статия от 1998 г., в която говори за цената на труда.

18 години по-късно ние с Вас продължаваме да обсъждаме темата и това е толкова жалко. Ето защо ние първо трябва да се преборим с колониалното робство и да заговорим за суверенитет на малкия, средния и едрия бизнес и за протекционизъм на българските фирми, каза Сидеров.

Според заместник-председателя на НФСБ Данчо Хаджиев е все по-трудно да се намери работна ръка, именно защото няма условия за развитие на бизнеса в България.

Евродепутатът Ангел Джамбазки припомни, че той е гласувал против СЕТА в Европейския парламент в разрез с решението на групата, на която е член.

Националният суверенитет на страните, на бизнеса на местно ниво са силно застрашени, каза още Джамбазки. Той подчерта също така, че в Европа вече има организирана гражданска инициатива и се събират подписи за уеднаквяване на заплащането във всички държави.

На срещата бяха засегнати и други наболели теми като сигурността, енергетиката, здравеопазването, образованието, транспорта и др.

Всички присъстващи се съгласиха, че след изборите трябва да се проведат серия от експертни разговори, които да дадат насока в действията по сектори на бъдещия кабинет.