САС остави в ареста Йоан Матев, задържан за убийството в Борисовата градина

Обвинението посочи, че убийството е извършено хладнокръвно и без провокация, а доказателствата категорично сочат към 19 годишния младеж

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста 19-годишния младеж, който бе задържан и обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 г. Йоан Матев беше задържан повече от година и половина след жестокото престъпление, въпреки разпространените снимки от охранителни камери.

Съдът прецени, че доказателствата срещу него на този етап са достатъчни, освен това има опасност да се укрие и да извърши престъпление. В залата Матев каза, че е невинен и всичко, написано за него в медиите е лъжа. По думите му нямало нищо необичайно в това, че си е пуснал брада и тренирал редовно. Промяната на визията и навиците бяха аргумент на прокуратурата затова, че Матев има опасност да се укрие.

Обвинението посочи, че убийството е извършено хладнокръвно и без провокация, а доказателствата категорично сочат към 19 годишния младеж. Сред тях са показанията на брат му, с когото е споделил и който води разследващите до ножа, освен това Матев е разпознат на кадрите от охранителните камери и е засечен от мобилните клетки.

Защитата настояваше младежът да бъде освободен с аргумента, че посочените доказателства не са достатъчни, за да го свържат с престъплението. Адвокатите поставиха въпроса защо разследващите не са открили ножа, при щателното претърсване на района веднага след престъплението. Освен това няма информация дали по оръжието са открити биологични следи като доказателство.