Майдел: Европейската индустрия зависи от дигиталната грамотност на гражданите

Майдел акцентира върху някои от мерките, предприети за подобряване на качеството и приложимостта на уменията на пазара на труда в ЕС

"Конкурентноспособността на европейската промишленост все повече зависи от знанията, уменията и креативността на работната сила и гражданите. Различната степен на подготвеност и пропуските и несъответствията в уменията влияят негативно на иновациите, растежа и заетостта. На хората все по-често ще се налага да работят с по-голяма лекота и увереност в по-специалнизирани области“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на голям форум на Европейската космия, отбелязващ първия Европейски ден на индустрията, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

В рамките на форума, провел се във вторник, 28 февруари 2017 г., Майдел, която е докладчик на ЕП по Плана за дигитализиране на европейската индустрия, бе модератор на панел, посветен на бъдещето на работните места. В конференцията, която бе открита от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, се включиха зам. председателят на ЕК Катайнен, еврокомисарите Биековска и Моедаш, председателят на Комитета на регионите Маркула, както и множество представители на европейски предрприятия, сред които Siemens и Airbus.

Майдел, която е докладчик на ЕП и по Програмата на ЕК за новите умения, акцентира върху някои от мерките, предприети на европейско ниво за подобряване на качеството и приложимостта на уменията на пазара на труда. Българският евродепутат посочи за пример схемата за секторно сътрудничество в областта на уменията, която помага да се мобилизират и координират ключови заинтересовани страни, насърчава частните инвестиции и стратегическото използване на съответното европейско и национално финансиране.

През 2017 г. няколко партньорства за секторни умения с общ бюджет от 28 милиона евро ще бъдат създадени на ниво ЕС и приложени на национално или регионално ниво. Пилотно те ще обхванат автомобилната, морската, текстилната и космическата промишленост, отбраната и туризма. В допълнение, стартиралата през декември 2016 г. с участието на Майдел Коалиция за дигитални умения и работни места ще спомогне за развитието на голям брой дигитални таланти и ще гарантира, че работната сила ще е екипирана с правилните умения.