220 000 българи тръгват на път за почивните дни

Предупреждават за натоварен трафик по всички магистрали

Повече от 220 000 българи тръгват на път за почивните дни около 3 март, информира Нова тв. Голямото пътуване се очаква да започне още този следобед.

По предварителни данни близо180 000 българи ще пътуват у нас, а 40 000 – в чужбина. Само от София ще излязат повече от 100 000 автомобила, съобщиха от столичния КАТ.

През следващите дни се очаква натоварен трафик по всички магистрали и големи пътища в страната. От държавните железници са предвидили допълнителни билети за трите почивни дни.

В дните с интензивен трафик около Националния празник на Република България – 3 март, ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

В последния работен ден - 2 март, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението по следните участъци от републиканската мрежа:

  • автомагистралите;
  • път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
  • път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;
  • път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
  • път I-5 Русе - Велико Търново;
  • път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
  • път I-9 Варна - Бургас;
  • път II-18 Околовръстен път на град София;
  • път II-99 Бургас - Царево.

Тежкотоварният трафик по натоварените направления ще бъде ограничен и в последния почивен ден 5 март от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 2 март (четвъртък) от 12 ч. до 20 ч., и на 3 март (петък) от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/.

На 5 март от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут на движение за избягване на ремонта в двата тунела е: от София за Варна е път I-1 - от 215-ти км /при пътния възел при 30-ти км на АМ „Хемус“ /Витинска река/ до км 204+200 - обходен път на Ботевград, а след това по път II-17 до пътен възел „Ботевград“ на АМ „Хемус“ и обратно.