Протест в Скопие срещу въвеждането на албанския език като официален

Свят

28-02-2017, 19:16

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Туристи-ветерани от Скопие се запознаха с природните красоти на Рила

ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че не защитава националните интереси

В Скопие започват протести в момент, когато лидерът на социалдемократите Зоран Заев очаква да получи от президента Георге Иванов мандат за съставяне на правителство и да управлява с подкрепата на албанските партии в парламента, информират от БНТ.

ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев, че не защитава националните интереси. На многохиляден митинг в Скопие нова гражданска организация протестира срещу въвеждането на албанския език като официален в Македония.
Политическата криза в Македония след изборите премина в улични прояви. Нова организация, наречена Гражданска инициатива за единна Македония, изведе хиляди хора на протест в Скопие с патриотични песни и искане за запазване на целостта на държавата.
Днес ВМРО-ДПМНЕ отново предложи на Заев подкрепа в парламента, ако се откаже от албанските съюзници. Има обаче подозрения, че тъкмо тази партия, която не успя да състави правителство след изборите, организира гражданския натиск. В резолюция за Македония днес Европейският парламент посочи, че очаква формиране на стабилно правителство и прозрачен преход във властта.