АПИ проверява тунел Траянови врата и скалния тунел на пътя Провадия – Айтос

Общество

28-02-2017, 06:00

Снимка:

АПИ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата предяви обвинение срещу Георги Златев, директор от АПИ

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация

Днес специализираното звено за инспекция ще обследва тунела „Траянови врата“ на автомагистрала „Тракия“. Започналите през миналата седмица проверки на съоръженията по трансевропейската пътна мрежа се правят от експерти от министерствата на транспорта и на вътрешните работи, от Агенция „Пътна инфраструктура“, както и от Университета по архитектура, строителство и геодезия, информират от АПИ.

От 8 ч. до 17 ч. последователно ще се ограничава преминаването през дясната и лявата тръба на „Траянови врата“ при 53-ти км на АМ „Тракия“. Трафикът ще се пренасочва в свободната тунелна тръба.

Припомняме, че от 27 февруари до 1 март в определени часове от деня се ограничава и движението през скалния тунел в близост до село Билка при 56-ти километър на път III-208 Провадия – Айтос. През следващата седмица ще бъдат изпълнени предвидените краткосрочни мерки за обезопасяване на съоръжението, посочени в доклада за състоянието на тунелите в България, публикуван на 15 февруари т. г.

Укрепителните мерки включват обрушване на тунела, монтиране на обезопасителна мрежа и др. Предвидените дейности ще бъдат изпълнени от дружеството, с което АПИ има договор за поддържане на републиканските пътища в област Бургас.

Дългосрочните мерки включват основен ремонт на тунела, който е в експлоатация е от 1936 г. Съоръжението, както и близо 30 км от третокласния път са в списъка с проекти, които ще се рехабилитират със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Предвижда се уширяване на тунела, хидроизолация и нова настилка. В момента се подготвя техническият проект.

Във връзка с изпълнението на мерките за обезопасяване на съоръжението от утре - 27 февруари /понеделник/, до 1 март /сряда/ ще бъде напълно ограничено движението в участъка на тунела от км 55+300 до км 57+300. Трафикът ще бъди спиран от 8 до 10 ч., от 11.30 до 13.30 ч. и от 15 до 17 ч. През тези интервали трафикът ще се насочва по път I-9 „Обзорски проход“ и по път II-73 „Ришки проход“. През останалата част от денонощиeто движението ще бъде без ограничения.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация.