Зоран Живкович: Властите в Сърбия бавят екстрадирането на Цветан Василев вече 2 години

Общество

27-02-2017, 14:27

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Прокуратурата обвини Цветан Василев за КТБ

Сръбският депутат смята, че президентът и премиерът на Сърбия пазят Василев заради парите му

"Властите в Сърбия трябваше до два месеца да решат дали да екстрадират Цветан Василев в България, а вече две години те не го правят. Не изпълняват ангажиментите си към Интерпол, а причината е, че явно президентът и премиерът на страната ни го пазят от правосъдието." Това изрази в интервю за Евроком бившият сръбски премиер Зоран Живкович.

В края на миналата година в парламента в Белград той зададе въпрос към правителството защо Сърбия не взема отношение по казуса „Василев“.

„Никога не съм имал желание да се намесвам в работата на българския съд. Той ще реши дали г-н Василев е виновен или не. На мен ми пречи това, че Сърбия не изпълнява своите международни ангажименти. Ако получите от Интерпол искане някой да бъде екстрадиран и, ако той не е политически преследван, то това искане трябва да бъде изпълнено. Въпросът е защо Сърбия не прави това? Как е възможно Василев да е в много добри отношения с президента на Сърбия и с премиера на страната? Малко е необичайно, особено когато Интерпол го издирва“, признава Живкович.

„Те просто го пазят. Иначе той би трябвало за два месеца да бъде върнат в България, а процедурата продължава вече две години. Той е част от приватизацията на една фабрика за стъкло в град Парачин, която е много съмнителна. Не са платени пари за приватизацията, а и днес тази фабрика има над 30 млн. евро задължения – към доставчици на ток, към данъчните… Така че и тук има много мръсни неща “, категоричен е Живкович.

Напомняме, че в края на миналата година в парламента в Белград, Живкович зададе въпрос към правителството защо Сърбия не взема отношение по казуса „Василев“.