Ася Петрова: Няма наложена административна мярка за язовирите в предаварийно състояние

Региони

27-02-2017, 11:44

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ася Петрова: Половината язовири в страната са неизправни

ДАМТН: 2 400 язовира в страната са в неизправно състояние и 81 в предаварийно състояние

Съгласно закона язовирите в предаварийно състояние трябва да бъдат принудително изведени от експлоатация, съобщи заместник-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Ася Петрова за БНТ.

"В хода на разпоредената от ВАП проверка Държавната агенция по метрологичен и технически надзор констатира, че 2 400 язовира и съоръженията към тях се намират в неизправно състояние, неизправно частично работоспособно състояние и друга част от тях в неизправно неработоспособно състояние, 81 от язовирите се намират в предаварийно състояние. Съгласно закона и наредбата към него следва язовирите, които се намират в предаварийно състояние, да бъдат изведени от експлоатация. Това е принудителна административна мярка, която се налага със заповед на председателя на ДАМТН и следва да се наложи задължително." заяви Ася Петрова. Тя допълни, че до този момент няма данни Държавната агенция да е наложила принудителна административна мярка по отношение на който и да е от тези 81 язовира.

"Констатациите за състоянието на язовирите в предаварийно състояние са известни от месеци, защото в този смисъл са и докладите на ДАМТН от месец ноември 2016 г., и е следвало законът да се приложи, а председателят на Агенцията да приложи принудителна административна мярка", коментира Петрова.

Тя съобщи, че е трябвало и за останалите над 2000 язовира, които се намират в неизправно техническо състояние, също да се прецени дали са налице основания за принудителни мерки и срещу тях до привеждането им в изправно състояние.

Съгласно експертното становище, с което разполагат и във ВАП, състоянието на язовир "Бели Искър" не е предаварийно, а е технически неизправно частично работоспособно, което изисква ограничаване на натоварването и ремонтно-укрепителни дейности, каза Ася Петрова.