Великобритания обмисля да спре свободния достъп на граждани на ЕС

Правителството се опасява, че "половин Румъния и България, може да дойдат във Великобритания преди Брекзита"

Британската министър-председателка Тереза Мей се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, защото според правителствен източник в противен случай „половин Румъния и България“ може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише лондонският вестник „Индипендънт“.

Гражданите, пристигнали в Обединеното кралство около 15 март, няма да могат да живеят постоянно там, пише пък „Дейли телеграф“.Броят на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, е около 3,6 млн. души. В същото време, извън страната си и на територията на ЕС, живеят 1,2 милиона британци. Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, посочва „Индипендънт“.

Има сведения, че Европейската комисия може да се опита да принуди Великобритания да защитава правата на всеки, който дойде до момента на излизане от ЕС. „Може да стане така, че половин Румъния и България да дойдат тук, ако чакаме толкова дълго“ заявява правителствен източник пред „Дейли Телеграф“.

Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с „бюрократична стена“, когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания, посочва „Индипендънт“.