ЦИК: Възможно е да има подадени жалби срещу легитимността на изборите

ЦИК предоставя възможност на гражданите да проверят дали не попадат, без знанието им, в списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия

Възможно е да има подадени жалби срещу легитимността на изборите заради решението на ЦИК да няма машинно гласуване. Това заяви за БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев. С действията си от комисията са спазили задълженията си по изборния кодекс, допълни още той.

ЦИК с оглед на решението на ВАС спази своите задължения по Изборния кодекс и изпълни решението. Възможно е да има подадени жалби, но те следва да бъдат разгледани от КС. Според мен, това не е основание за самото оспорване на изборите, тъй като законодателят е предвидил необходимостта на бъде осигурена възможността да гласува избирателя в избирателната секция. Дори и при липсата на машинно гласуване избирателят може да упражни своето право на глас с хартиената бюлетина. В тази връзка той няма да бъде лишен от тази възможност да упражни правото си на избор, коментира Александър Андреев.

Тук можете да проверете дали не са използвани личните Ви данни в списъци на партии и инициативни комитети.
Централната избирателна комисия предоставя възможност на гражданите да проверят дали не попадат, без знанието им, в списък на избиратели, подкрепящи регистрацията на партия, коалиция или независим кандидат, за участие в изборите за Народно събрание.
Ако фигурирате в някой списък без вашето знание и съгласие, може да подаде жалба към Комисията за защита на личните данни.