БЛС взе решение да подпише Националния рамков договор за 2017 година

Общество

26-02-2017, 09:38

Снимка:

blsbg.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правителството подмени състава на Надзорния съвет на НЗОК

Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват

БЛС взе решение да подпише Националния рамков договор за 2017 година. Решението е прието с 219 гласа – „за“, 34 – „против“ и 9 – „въздържали се“, при 315 регистрирани. Това обяви д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС. Договорът ще бъде подписан при договорените от съсловния събор на БЛС днес параметри – за болнична помощ на годишна база 1 млрд. 613 млн. лева, 200 млн. лева – за първичната извънболнична помощ и 219 млн. лв. – в специализираната извънболнична помощ.

В системата на извънболничната помощ, в първичната извънболнична помощ и относно бюджета на Здравната каса нарастването е с почти 9 на сто. Една от причините да бъде подписан договора е възстановеното след сформирането на новия Надзорен съвет договорно начало, обясни д-р Грозев. Прехвърлянето на средствата между отделните здравноосигурителни плащания ще става след представено от БЛС становище. “По този начин ще се опитаме да влияем и да не допускаме прехвърляне на средства от една болнична помощ в други групи като лекарствата, например, без наше съгласие“, коментира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Съюза.

Павлова добави, че новият рамков договор предвижда диспансерният преглед да струва – 12 лв, а първичният – 20 лева. Досегашната такса от 5 лв. за медицинската експертиза /ЛКК/, става – 7 лева, първичният преглед за физиотерапия от 5 става – 7 лева. Грозев обяви, че разпределението на бюджетите за болниците по регионални здравноисигурителни каси ще бъде на тримесечие. Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват, новите ще могат да се коментират след януари 2018 година.