България и Франция настояват да се запази бюджетът на Общата селскостопанска политика

Днес министър Бозуков ще открие българския щанд на Международния земеделски салон в Париж

„Бих искал да изразя своята подкрепа на заключенията на министрите от Шамбор през септември миналата година, че в никакъв случай не трябва да се допуска екзит от Общата селскостопанска политика (ОСП). Това заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков по време на срещата си с френския си колега Стефан льо Фол в Париж.

„Не трябва да се допуска намаление на финансирането, за да се избегнат сътресения при нарастващите предизвикателства в земеделието и повишените изисквания към стопаните“, допълни проф. Бозуков. Според него е необходимо преразглеждане на действащото законодателство, за да се насочва по-добре помощта за организации на производители. За България е важно да се въведе по-висок процент на финансиране за регионите в ЕС с по-слаба организираност. „Франция винаги е била за консолидация на ЕС и сме се борили да се запази бюджетът на ОСП“, каза Стефан льо Фол. Френският министър на земеделието заяви, че страната е готова да предостави експертиза и подкрепа в подготовката и организацията на българското председателство на ЕС.

Проф. д-р Христо Бозуков бе сред 22-мата аграрни министри, специално поканени на прием от Стефан льо Фол по повод откриването на 54-то издание на Международния земеделски салон в Париж.

Министър Бозуков се срещна с директора на Националната служба за земеделски и морски продукти на Франция (ФРАНСАГРИМЕР) Ерик Ален. Министърът изрази своето задоволство от сътрудничеството в рамките на подписания през 2016 г. Протокол между МЗХ и ФРАНСАГРИМЕР.

На срещата двамата обсъдиха възможностите за обучение на български експерти от новосъздадения отдел в МЗХ за подкрепа на износа към трети страни. Друга тема на разговорите беше създаването на организации на производители. Министър Бозуков потвърди желанието на българската страна да се запознае отблизо с опита на Франция при създаването на организации на производители в различните сектори на земеделието.

В рамките на посещението си във Франция, министър Бозуков разговаря и с г-н Марсел Пошар, президент на Студентското международно градче на Париж. 25 държави от цял свят са построили общежития за своите студенти. Все още не се е включила страна от Централна и Източна Европа. Г-н Пошар покани България да стане първа в нашия регион със сграда в студентския кампус. Марсел Пошар показа „Елхите на мира“, които посланиците на 28-те държави-членки на ЕС засадиха в деня на Европа 9 май миналата година. Българската инициатива е в памет на жертвите от терористичните атентатите в Париж. Дръвчетата, отгледани в Държавното горско стопанство „Варна“, са дарени от Министерството на земеделието и храните.

Днес министър Бозуков ще открие българския щанд на Международния земеделски салон в Париж.