НАП – Русе: Следовници на Буров влязоха в час с данъците с НАП- Русе

Парите

25-02-2017, 10:00

Снимка:

НАП Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международен конкурс за аматьори и професионалисти в Русе на 11 и 12 март

За абитуриентите на училището бе важно да научат за необходимостта от трудов договор и получаването на реална заплата и внасянето на осигуровки

Следовниците на прочутия банкер и министър Атанас Буров – учениците от ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“ днес влязоха в час с данъците с лекторията на НАП и Министерството на образованието и науката. С мултимедийна презентация експерти от офиса на НАП в Русе стартираха беседа с тях защо са необходими данъците и осигуровките, как се администрира тяхното събиране от приходната агенция и по какъв начин чрез държавния бюджет се използват тези средства от обществото. Интерес за учениците предизвика фактът, че дори и да нямат статута на данъкоплатци, те внасят данъци в хазната със всяка своя покупка и затова е много важно да получават касова бележка за нея, да разпознават фалшивите фискални бонове и да сигнализират за забелязаните нарушения. За абитуриентите на училището бе важно да научат за необходимостта от трудов договор и получаването на реална заплата и внасянето на осигуровки върху нея, а не да се подвеждат с получаването на пари в плик и вписването им във фалшиви платежни ведомости.

Мнозина от учениците още в час потърсиха в смарт-телефоните си интернет-играта „Play за награда“, която е част от образователния проект и тази година акцентира върху данъчни видео уроци. Те могат да бъдат гледани на сайта www.viezvchas.bg. След края на всяко видео, регистрираните в играта могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за награди. Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за спечелването на дрон, портативен говорител, камера за екстремни спортове и други желани от тийнейджерите придобивки. В новия данъчен урок на НАП, публикуван на 20 февруари на сайта, учениците могат да видят какви са данъчните облекчения в България. До 6 март те могат да отговорят на въпросите след урока и да спечелят страхотен електронен четец! Колкото повече са събраните точки, толкова по-голям е шансът за печалба в „Play за награда“!