Служебният премиер лично е помолил главния секретар на МВР да си подаде оставката

Георги Костов бе отстранен, по искане на правителството, с указ на президента

Служебният Премиер лично е помолил главния секретар на МВР да си подаде оставката, но отрече да му е оказвал натиск. Георги Костов твърди друго - че върху него е била оказана принуда от вътрешния министър и премиер да освободи поста, поради което е сигнализирал прокуратурата, съобщава БНТ. По случая вече са разпитани трима висши полицейски ръководители, за да се установи дали на Костов е оказана принуда и дали има злоупотреба със служебно положение.

Служебният министър на вътрешните работи заяви, че не е имало лични мотиви при искането на оставката на Костов. "Няма личен мотив в моите действия, няма реваншизъм. Мотивите за искането, т.е. за доклада, който съм внесъл в деловодството на МС, са на база проверка, която е извършена за оказан натиск от него по политически причини на бивши и настоящи служители на МВР." заяви той.

Служебният премиер потвърди, че е поискал оставката на Костов, но отрече да е упражнявал натиск върху него.

На 15 февруари главният секретар Георги Костов сезира главния прокурор, че му е оказан натиск от служебния министър на вътрешните работи да подаде оставка. Допълнително депозира втори сигнал, че служебният премиер му е съобщил, че му няма доверие и го е приканил доброволно да напусне поста. Следва незабавна реакция от Сотир Цацаров, която разпорежда проверка, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.