Ася Петрова: Половината язовири в страната са неизправни

81 язовира са в предаварийно състояни

Половината язовири в страната са неизправни, става ясно от проверка на прокуратурата. Заместник-главният прокурор Ася Петрова съобщи, че 81 язовира са в предаварийно състояние. “Масово не се изпълняват указанията за безопасност. Имало и много язовирни стени и съоръжения, за които не се знае чия собственост са. Често се пропускат и техническите обследвания“, обясни Петрова.

При 205 язовира има опасност от наводнение, установила ДАМТН. Издадени са обаче единици наказателни постановления. Петима души са с финансови санкции. Проблем има с язовир Бели Искър, който е публична държавна собственост. Повече от шест години областният управител не е издал акт за собственост. Установени са редица неизправности. Специалистите го определили като частично неработоспособен.

Прокурор Петрова коментира, че е необходимо да се започнат укрепителни и ремонтни дейности незабавно, както и да се наложат временни ограничения относно техническото натоварване на съоръженията. Състоянието на язовир Бели Искър е в предпоследна степен на опасност. Според нея става дума за бездействие, което продължава от години. Други проблемни обекти за Димово, Карбинци и край гр. Криводол.