Ева Майдел: У нас има привлечени над 1 млрд. евро инвестиции за малки и средни предприятия

По плана Юнкер

„Малките ни и средни предприятия са давани за пример в целия ЕС за активността си в търсенето  използването на средства по плана Юнкер. За година и половина от функционирането на плана на кредитния пазар за МСП у нас има над 1 млрд евро за малкия бизнес“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на големият форум„Предприемачество за растеж“ в София на 23 февруари 2017 г.

Основни говорители на конференцията бяха европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковскаи министър-председателят на България в периода 2009-2013 г. и 2014-2017 г. Бойко Борисов. Форумът е съвместна инициатива на Предприемачи ГЕРБ (ПГЕРБ) и бизнес асоциацията на Европейската народна партия МСП Европа (SMEEurope), която е най-голямата партийна асоциация на малките и средни предприятия в светас над 500 000 членуващи фирми.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи развитието на София като регионален предприемачески център, а бившите министри Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев представиха икономическата програма за управление на ГЕРБ. Фокусът й е върху подобряване на условията за правене на бизнес чрез запазване на плоския данък, намаляване на административната тежест за бизнеса, развитие на капиталовия пазар и икономическите зони в страната.

На форумът говориха и представители на утвърдени европейски компании като главният изпълнетелен директор на еМаг Юлиян Станчу, директорът на Европейският икономически сенат Михаел Ягер и директорът за Източна Европа на Капш, една от най-големите чуждестранни компании у нас, Михаел Вебер.

Българският евродепутат от групата на ГЕРБ и ЕНП Ева Майдел, която е и зам.-председател на МСП Европа и международен секретар на ПГЕРБ, и представителят на Европейския инвестиционен фонд в България Христо Стоянов представиха инвестиционния план на Европейския съюз, известен като плана „Юнкер“ и възможностите за финансиране на присъстващите над 150представители на  малкия и среден бизнес у нас.