Горанов към Стойнев: В левицата има един мерак за постоянни мегаломански проекти

Политика

24-02-2017, 09:00

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

В първия телевизионен предизборен дебат днес участие взеха Драгомир Стойнев от БСП и Владислав Горанов, министър на финансиите от кабинета Борисов 2, ГЕРБ

Участниците в дебата представиха акцентите на двете партии по приоритетни теми от ефира на NOVA.

Невъзможността за по-бързи темпове на нарастване на заплатите е пряко свързана с темата за плащане на американските централи, която засяга точно г-н Стойнев. В левицата има един мерак за постоянни мегаломански проекти, заяви Владислав Горанов.

Ми дайте тогава да не инвестираме, нищо да не правим, заяви в отговор опонентът му от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

Имаме над 15% увеличение на средната работна заплата, така че с тези темпове може да достигне 1500 лв. в края на един мандат, а минималната 650 лв без затруднения за пазара на труда, категоричен е Горанов.

Нека колегите от БСП да престанат да говорят за данъчната система и данъчния модел, защото това плаши както инвеститорите, така и обикновените хора. Това, което те предлагат, е изключително вредно за потенциален икономически растеж в следващите години, атакува с аргументи опонента си от левицата Горанов.

Това, което обещават от ГЕРБ, не зависи от тях, това е функция на икономическия растеж – все едно някой да обещае, че след 4 години ще има 4 закона, отговори Драгомир Стойнев.

КТБ падна през 2014 г. Кой позволи полиция да нахлуе в нея, да се пише по медиите, да се стигне до изтегляне на парите на държавните дружества, когато започна да се говори за липса на ликвидност, попита Горанов.

Необходимо е създаване на единен антикорупционен орган, както и поправи в Наказателно-процесуалния кодекс, който е изключително остарял, коментира Горанов темата за борбата с корупцията, чиито нива у нас са едни от най-високите в целия ЕС.

Унижението с Ирина Бокова трудно ще бъде изчистено, заяви от своя страна Стойнев по темата за външната политика. Ние искаме да водим политика с характер, категоричен е социалистът.

Нашето място на картата е единствено в ЕС. В никакъв случай не трябва да заставаме в противоречията между САЩ и Русия, заяви Горанов, на което Стойнев опонира, че това значи безхарактерна политика.

Нормално ли е така да се прекроява картата - като се забие руско знаме в Крим. Ами ако утре някой забие знаме в Кърджали, заяви представителят на ГЕРБ.

По горещия въпрос дали БСП ще се сдружи с ДПС след изборите, Стойнев отговори, че от етническото движение в продължение на две години изцяло са подкрепяли политиката на ГЕРБ, особено що се касае за решенията по външния дълг.

България успя тихо и цивилизовано да реши проблема с бежанците. На практика натиск няма, затова и интензитетът на тази тема на намаля, похвали се Горанов.