ЦИК представи бюлетината за предстоящите избори

Отново избирателите ще имат възможност да гласуват преференциално, както и да отбележат квадратчето "Не подкрепям никого"

Централната избирателна комисия представи образеца на бюлетината, с която ще гласуваме на предсрочните парламентарни избори. В нея отново ще фигурира квадратчето "Не подкрепям никого". От лявата страна на бюлетината ще бъдат изписани имената на партиите и коалициите, които участват на вота. От дясната пък ще бъдат кръгчетата, с които имаме възможност да гласуваме преференциално.
Най-дългата кандидатска листа е за 24-и МИР в София, където мандатите са 16, и удвоени, кръгчетата стават 32, обясниха от ЦИК.
Бюлетината за предсрочните парламентарни избори на 26-ти март ще съдържа имената на партиите и коалициите, които участват в нея. Отново избирателите ще имат възможност да гласуват преференциално, както и да отбележат квадратчето "Не подкрепям никого". Централната избирателна комисия представи както бюлетината, с която ще се гласува в България, така и тази, с която ще гласуват сънародниците ни зад граница. Разликата между двете е, че в чужбина няма да може да се гласува преференциално, тъй като там няма отделна листа от кандидати.
Общо 4732 са регистрираните кандидати за народни представители във всичките 31 изборни района.
На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Общо 21 516 са подадените до момента чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина - по линия на МВнР - 402.
За Турция подадените заявления до момента са 7566, за Великобритания - 2395, за Испания - 1687, и за Германия - 1666.
На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина, като и на тези избори ще могат да се разкриват до 35 секции в страните извън Европейския съюз.