Има аудио запис как служебния вътрешен министър заплашва Георги Костов

От Прокуратурата вече са разпитали Пламен Узунов

Има аудио запис от разговора между Пламен Узунов и Георги Костов, в който вътрешният министър е заплашвал главния секретар, че ако не си подаде оставката, ще бъде дискредитиран и така или иначе отстранен. Това съобщава "Труд", позовавайки се на свои сигурни източници.
По-рано през деня Костов разпространи писмо до медиите, в което разказва как е бил подложен на политически да напусне поста си начело на професионалното ръководство на МВР първо от Пламен Узунов, а след това от служебния министър председател Огнян Герджиков.

Георги Костов е подал сигнал в прокуратурата за случая. Оттам съобщиха, че вътрешният министър вече е разпитан.

„Извършваме проверка за това дали има злоупотреба със служебно положение, а не дали Костов е освободен законно“, обясни говорителят на ВКП Румяна Арнаудова.

Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов е разпитан относно подаденият от гл. комисар Георги Костов сигнал, че срещу него е бил оказван натиск да подаде своята оставка в качеството си на главен секретар на МВР. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Проверката по сигнала е във Върховна касационна прокуратура.

Обвинител вече е разпитал министър Узунов във връзка със сигнала на Костов, както и началниците на инспектората в Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР. Прокурор Арнаудова обяви, че прокуратурата извършва проверка за това дали има данни за извършено престъпление като злоупотреба със служебно положение, а не дали гл. комисар Костов е освободен от заемания пост законосъобразно. Предприетата проверка ще се извършва до понеделник.

Сигналът на Костов е постъпил на 15 февруари след негов разговор със служебният министър Пламен Узунов. В сряда правителството предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването на главният секретар на вътрешното министерство, който по-късно бе разписан.