Повишени нива на радиация в Европа

Свят

23-02-2017, 10:15

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Генералният секретар на ООН иска да се създаде ново управление за борба с тероризма

Източникът на радиацията все още не е локализиран

Повишени нива на радиация от неустановен източник се отчита в Европа, съобщи EURACTIV с позоваване на експерти. Измерени са значителни количества от радиоактивния йод-131, който не се среща в естествената природна среда.

Високото равнище е отчетено първоначално в Норвегия още в края на януари. Но по-късно се разбира за нов случай от последните дни, тъй като периодът на полуразпад на този радиоактивен изотоп е между 8 и 29 дни, а количествата са високи. До този момент са регистрирани високи нива във Финландия, Норвегия, Полша, Германия, Чехия, Франция, Испания и части на Средиземно море. 

Учените правят опити да установят какъв точно е източникът на замърсяването от данни за въздушните течения през последните дни. Подобно разпространение на такива степени е отчетено след инцидентите в Чернобил в края на април 1986 година и във Фукушима през март 2011 година. В случая не установено наличие на Цезий-137, Полоний-84 или Стронций-38, както при атомни инциденти. От непотвърдена информация става ясно, че причината може да е ядрен експеримент, но няма данни за подобни изпитания. Друго предположение посочва, че радиоактивният йод е изпуснат от медицинска лаборатория, като вероятно замърсяването е тръгнало от Източна Европа.