Генералният секретар на ООН иска да се създаде ново управление за борба с тероризма

Антонио Гутериш заяви, че ефективността на контратерористичните дейности трябва да бъде увеличена

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи в световната организация да бъде създадено ново управление по борба с тероризма, което да бъде оглавено от негов заместник, предаде ТАСС. Той е съобщил това вчера на неформално заседание на Общото събрание на ООН.

„Неофициалното ми предложение е следното: необходимо е да се изведе целевата група по осъществяване на контратерористични мероприятия и центъра на ООН по борба с тероризма от департамента по политическите въпроси, и да се създаде ново управление по борба с тероризма. Единствената цел на тази крачка е да бъде повишена ефективността, без да се променят съществуващите мандати в сферата на контратерористичната дейност“, посочи Гутериш.

Новото управление ще се отчита пред Общото събрание чрез генералния секретар, добави той. По думите му дейността на това управление няма да накърнява националния суверенитет на никоя държава членка. „Целта ни е да укрепим партньорството със страните членки на ООН в борбата с транснационалния проблем за тероризма, който трябва бъде решен колкото се може по-скоро“, изтъкна генералният секретар.