Българи станаха жертви на мащабна измама в Германия

Общество

23-02-2017, 06:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивалът в Копривщица официално е под егидата на ЮНЕСКО (видео)

Български граждани са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град Бремерхафен въз основа на фалшиви документи

Между 2013 и 2016 година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град Бремерхафен въз основа на фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори като наети на непълно работно време, след което са се записвали в Бюрото по труда като социално слаби, информират от БНТ.

Тъй като месечните възнаграждения, записани в договорите им, са били по-ниски от валидния в Германия екзистенцминимум, Бюрото по труда в Бремерхафен им е изплащало парични помощи и е поемало част от разходите по наемите им.

Нанесените щети от схемата с измамите възлизат на 6 млн. евро.

Българите, замесени в схемата са по-скоро жертви, отколкото извършители. Това се подчертава както от германските медии, така и от властите в страната.

Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема. Става дума за организациите "Aгенция за заетост и интеграция" и "Дружество за семейството и половата равнопоставеност", чийто председател е германецът от турски произход Селим Йоцтюрк. Той е привличал главно турскоговорящи българи, повечето от които са родом от Варна. Те са били принудени да изплащат голяма част от социалните помощи на Агенциите, издали договорите.

Същевременно много от тях са били заставени да работят в нечовешки условия за жълти стотинки.