ЦИК: Подадена е една оферта за доставка на устройства за машинно гласуване

Предстои преглед на техническите и  финансови параметри на офертата

Една оферта за доставка на устройства за машинно гласуване, на компанията „Лирекс БГ“ ООД, е подадена в ЦИК. Това съобщи Мартин Райков, член на ЦИК и председател на комисията за разглеждане на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. 

Офертата е постъпила в 16:17 часа днес. Крайният срок за оферти беше 17:30 часа. Предстои преглед на техническите параметри на офертата и чак сред това ще се обсъждат финансови параметри. Това е състезателна процедура с договаряне, уточни Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

Манол Илиев, управител на "Лирекс БГ" каза, че в компанията ще направят всичко възможно, за да може тази процедура да завърши успешно.

„Такава поръчка от близо 13 хиляди машини са колона около два километра от ТИР-ове за доставка на устройствата. Те могат да бъдат произведени за пет работни дни, но компонентите за тях могат да бъдат проблем. Предложението на фирмата ще е за машини, ново производство“, коментира Илиев. “В деня, когато чухме, че е излязло решението на ВАС, получихме пратка с такава машина, тя беше предназначена за друга държава, където ще има избори през есента. Това беше пълна случайност, но ние имаме необходимия софтуер за гласуване, само за ден той беше изваден от архива и проверен според изискванията за гласуване в България и за съответната машина. От тази гледна точка сме напълно готови, допълни още той.

Фирма "Лирекс БГ” работи в сферата на информационните технологии от 25 години и досега е имала много проекти у нас и в чужбина – Македония, Сърбия и др., каза Илиев. "Напълно допустимо е компания, която е изпълнявала сходна дейност преди 2014 г., да има възможност за изпълнение на обществената поръчка", смята той. 

„Лирекс БГ“ е осигурявала и машините за експерименталното гласуване през 2009 г.

В петък ще стане ясно дали тази фирма ще доставя машини за парламентарните избори на 26 март.