Добрев: Настояваме БСП да излезе с явна позиция за лагер за бежанци в Хасковска област

Никъде в Споразумението с ЕК не пише изграждане на нов бежански център в Област Хасково

Настояваме БСП да излезе с ясна позиция и да каже ще има ли нов лагер за бежанци на територията на Хасковска област. И защо техният областен управител Минко Ангелов повишава напрежението в региона с намерението си за нов бежански център тук. Това заяви по време на пресконференция областният координатор на ГЕРБ и водач на листата на партията в Хасково Делян Добрев. В брифинга участваха досегашният областен управител на Хасково Станислав Дечев, бившият заместник-областен управител Валентин Ангелов и Валентин Радев – заместник-председател на Комисията по отбрана в 43-тото Народно събрание. Те представиха пред журналисти фактите за Споразумението с ЕК  по отношение на нелегалните бежанци.
Добрев и колегите му от ГЕРБ настояват служебното правителство и в частност новият областен управител на Хасково да кажат променяли ли са Споразумението с ЕК и поемали ли са ангажимент в Хасковско да се прави нов бежански център.  „Ако това е вярно, то това е равносилно на предателство спрямо хората от Хасково и областта“, заявиха те.
 Делян Добрев заяви, че новият областен управител на Хасково вече е провел срещи за търсене на военен имот на територията на областта за нов бежански лагер. „Нещо повече – Минко Ангелов вече е изпратил запитвания до строителни фирми за строеж на бъдещ лагер. Нека новият областен управител да каже ясно ще има ли нов бежански лагер тук и ако не, защо тогава провежда срещи за търсене на имоти и защо изпраща запитвания до строителни фирми“, каза Добрев.
Областният координатор на ГЕРБ подчерта, че БСП са си правили евтин пиар със страховете на хората в Харманли като са подклаждали напрежението в бежанския лагер. „Заявявам категорично, че е взривоопасно да се прави нов лагер на територията на нашата област, защото тук вече са съсредоточени три лагера и може би половината от всички нелегални мигранти в страната”, категоричен бе Делян Добрев.
Досегашният областен управител на Хасково Станислав Дечев бе категоричен, че до 8-ми февруари, докато той е бил на поста, никъде не е записано изграждането на нов бежански лагер. „В продължение на две години и аз и моят предшественик устояхме да предотвратим изграждането на нов център за бежански в хасковска област. А сега в рамките на 10 дни, откакто на поста е новият областен управител на БСП, всичко се срутва. Никъде в Споразумението с ЕК не пише изграждане на нов бежански център в Област Хасково“, категоричен бе Дечев.