Красимир Инински: "Странджата" е генерална репетиция за Европейското

От МОК имат желанието да изравнят категориите при мъжете и жените

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински коментира пред "Стандарт" очакванията си за  турнира "Странджа".

- Г-н Инински, какви са очакванията ви за турнира?
- Най-вече достойно представяне от страна на нашите момчета и момичета и перфектно провеждане на турнира. На него ще присъстват над 280 състезатели от 35 държави. Най-големите боксови нации ще премерят сили в София. Няма да присъстват само кубинците. Тяхната подготовка протича по различен начин и Странджата им идва прекалено рано в графика. Всичко необходимо като организация и подготовка от страна на федерацията е направено. Боксьорите ни не са спирали да тренират и от началото на годината непрекъснато са по лагери. Имам уверения от треньорския щаб, че са готови да се представят на високо ниво.

- Как оценявате работата на треньора Хосе Солер Арате?
- Човекът работи по план. Все пак е по-малко от половин година начело на отбора. Тимът вече се сработи с него. Състезателите вече говорят на един език с треньора. Резултатите скоро ще го покажат.

- Каква е основната цел пред българския бокс тази година?
- Всяко състезание за нас е важно. През лятото предстои Европейско първенство. Там пък ще се печелят квоти за Световното първенство през септември. Единият турнир води до другия, така, че не може да ги делим на важни и по-малко важни. Сега предстои Странджата, която пък се явява като генерална репетиция за Европейското.

- В състава ни има осем дами. На какво се дължи сериозно увеличената в сравнение с миналата година бройка?
- В това отношение следваме тенденцията в световен мащаб за равноправие между двата пола в спорта. От Международния олимпийски комитет имат желанието даже да изравнят категориите при мъжете и жените. Това ще е полезно за популяризирането и разрастването на нашия спорт.

- Доволни ли сте от финансирането от страна на държавата?
- Да. Всички лагери и турнири са обезпечени за тази година. От нас зависи да работим здраво и да постигаме поставените цели.