СГС даде ход на делото срещу Николай Ненчев

Общество

22-02-2017, 11:02

Снимка:

nova.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът е призован да даде показания по делото срещу Николай Ненчев

По време на заседанието стана ясно, че Румен Радев ще бъде разпитван по делото като свидетел

34 състав на Софийски градски съд (СГС) с председател Стефан Милев даде ход на делото срещу бившия министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев относно ремонта на самолетите МиГ-29. Той е обвинен в престъпление по служба заради неосигуряване авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС.
Според прокуратурата за времето от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната, Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

Разследването на СГП е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД - 33 и едина кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./

Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.
В началото на заседанието адвокат Петър Божков, защитник на обвиняемия, отправи към съда искане да не бъде даван ход на делото. Аргументът му беше, че подсъдимият е председател на политическа партия и като такъв се намира в ситуация на предизборна кампания. Освен това защитата оспори и някои от доказателствата, посочени в обвинителния акт, но липсващи в кориците на делото, предава „Фокус“.

В крайна сметка съдът възприе тезата на обвинението и липсата на възражения от страна на обвиняемия и даде ход на делото. На съдебното заседание се явиха повече от 10 свидетели, измежду които зам.-министърът на отбраната в предходното правителство Димитър Кюмюрджиев, бившият началник на отбраната Константин Попов и други, но заради реорганизация на съдебния процес, повечето от тях ще бъдат разпитани на друга дата. По време на заседанието стана ясно, че държавният глава Румен Радев, който също е свидетел по делото, ще бъде разпитан на 12 април 2017г.