Служебният премиер няма да назначи еврокомисар

Днес в СУ се проведе тържествено събрание за 30-годишнината на европейската програма за образование „Еразъм“

„Засега няма да се излъчва еврокомисар, но в един следващ момент може да се излъчи.“ Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков в отговор на журналистически въпрос дали има консенсус между него и президента дали редовно или служебно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар.

На уточняващ въпрос в какъв следващ момент може да се излъчи еврокомисар, Герджиков отговори, че това зависи от обстоятелствата. “Към днешна дата няма да се излъчи, но в следващ момент може да се излъчи“, заяви министър-председателят. Той коментира темата за следващия български еврокомисар преди участието си в тържественото събрание за 30-годишнината на европейската програма за образование „Еразъм“ в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Служебният премиер Огнян Герджиков участва в тържественото събрание в СУ „Св. Климент Охридски”, с което българската академична общност даде старт на кампанията за отбелязване на 30-годишнината на европейската програма за студентска мобилност „Еразъм”. Юбилеят ще бъде отбелязан с редица инициативи през 2017 г. в целия Европейски съюз.

От всички 51 висши училища в страната 47 са включени в програмата, посочи министърът на образованието и науката Николай Денков. Според официалната статистика, от стартирането й в България през 1999 г. над 20 000 студенти и повече от 13 000 преподаватели са използвали нейните възможности.