Грипът идва преди Цветница

С топлото време се събуждат и вирусите

Тази година грипът няма да ни подмине и през пролетта. Още в края на март и началото на април, преди Цветница, се очаква вирусите да атакуват най-малките и възрастните. "Още с първото по-сериозно повишаване на температурите се очаква и нова грипна вълна", обяви и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Очакваните щамове обаче според него ще са характерните за пролетно-летния сезон, а не тези, които предизвикаха грипната епидемия през декември 2016 и януари 2017 г. "Тъй като доста хора боледуваха от грип тази година, трябва да знаят, че след тежка вирусна инфекция един-два месеца имунитетът е намален. Трябва да се пазим от други инфекции и да имаме една разнообразна храна и хранителен режим, които да подобрят за кратко време имунитета", добави още Кантарджиев.

Личните лекари също вече предупреждават пациентите си, че се задава нова вълна от грип и настинки заради рязкото затопляне. Според тях вирусите, които ще ни атакуват, са свързани с болки в гърлото, температура и стомашни неразположения. "Вируси със суха кашлица и висока температура ще атакуват най-малките ни пациенти с първите пролетни дни. Те са свързани с периода на занижен имунитет на организма ни през пролетта", обявиха педиатри. Те обаче не очакват чак такава заболеваемост, каквато имаше в началото на 2017 година. "Тези вируси ще си отидат, но по-нататък пак ще дойдат други - ентеровирусите, които също са с гърлобол. Но, тази година очакваме Господ да ни спаси от втори грип", коментираха лекари.

В същото време обаче епидемиолозите очакват повече случаи на варицела и скарлатина. "От началото на тази година случаите на варицела са с 500 повече в сравнение с миналата година, а тези на скарлатина са 300-400 пъти повече", обясниха още лекари и допълниха: "Причината за последната болест е липсата на направени микробиологични изследвания. И това, че някои доктори предписват скъпи антибиотици, които се дават рядко. А те в случая не действат". "Разковничето за скарлатината се оказват най-евтините пеницилинови илачи. Те обаче имат един недостатък - трябва да се дават често, което е кошмар за съвременните майки", допълниха педиатри.

Вирусите ще дойдат още по-рано от очакваното заради рязкото затопляне на времето, което предстои след сряда. Според синоптиците живакът в термометрите ще скача с по 5 градуса на ден от четвъртък. Тогава в Южна България ще очакват температурите от порядъка на 15-17 градуса. Това обаче не е нищо в сравнение с прогнозата, че в събота и неделя живакът в Сандански ще скочи до почти летните 23-24 градуса. "Заедно с топлото време обаче идват и вирусите", предупредиха лекари.

Според тях високите стойности, които не са обичайни за февруари месец, не само ще докарат вирусите, а и ще донесат бум на настинките. "На 23 градуса с яке всеки нормален човек ще се изпоти, след това обаче само за минути след като слънцето се скрие, температурите ще паднат до 10-12 градуса, което веднага носи настинка за децата и по-възрастните хора, които така или иначе са с по-нисък имунитет", обясниха още доктори.

Според тях точно в топлото време хората трябва да са по-внимателни. А иначе синоптиците очакват наистина рязко затопляне и напълно стопяване на снега в идните дни в градовете. Това обаче не се отнася за планините, където отново ще бъде слънчево, но неособено топло. Според прогнозите температурите над 2000 метра няма да минат 10 градуса, които за радост на скиорите ще задържи още поне няколко седмици снега. В по-голямата част от страната, където в неделя падна нова снежна покрива пък бе отбелязан рекорд от последните 5 години. В София снежната покривка достигна 14 см, в Лом бялата пелена бе с дебелина 12 см, в Ново село - около 10, а в останалите райони паднаха под 6 см сняг. Само ден по-късно обаче точно по прогнозата на синоптиците, снегът започна да се топи.