Майк Пенс ще се срещне с лидерите на ЕС в Брюксел

Вицепрезидентът на САЩ е заявил, че правителството на Тръмп търси начини да засили връзката си с Европейския съюз

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс, който е на първото си официално посещение в Брюксел, днес ще се срещне с ръководителите на европейските институции, съобщава Reuters. Пенс пристигна в белгийската столица директно от Мюнхен, където участва в конференцията по сигурността.

В разговор с върховния представител по външната политика Федерика Могерини, Пенс е заявил, че е изключително благодарен за възможността да проведе разговор с лидерите на Европейския съюз и да търси възможност за задълбочаване на отношенията между САЩ и Европа. До краят на деня Пенс ще проведе среща с президента на ЕК, Жан-Клод Юнкер и разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Напомняме, че вчера Пенс проведе вечеря с белгийския премиер Шарл Мишел, с когото са обсъдили ситуацията в Украйна и Близкия Изток. Според Мишел посещението на американския вицепрезидент в Европа месец след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп показва, че новата американска администрация се стреми към силна връзка с Европа. Посещението на Пенс в белгийската столица протича при изключително сериозни мерки за сигурност.