Алексей Петров: На това поколение ще разчитаме за Олимпиадата

Като цяло съм изключително благодарен за помощта на предишния министър, г-н Красен Кралев

Президентът на Българската национална федерация по карате Алексей Петров коментира пред "Стандарт" Европейското първенство в София.

- Г-н Петров, доволен ли сте от това, което виждате на Европейското първенство?
- Този шампионат постави рекорд в историята на европейското карате, заради броя на участниците - над 1200 младежи и девойки. Още преди две години събрахме екип, за да поставим основите както организационно за развитието на каратето в България, предвид влизането в олимпийското семейство, така и спортно-технически. Вече се виждат резултатите от работата ни. Президентът на Световната федерация Антонио Еспинос и Генералният секретар на Европейската централа Степан Челан ни дадоха отлична оценка. Даже г-н Еспинос заяви, че от 20-годишния опит който има покрай големи турнири, организацията на това европейско е най-добрата, която е виждал.
- Готвите ли се вече за дебют на Олимпийски игри?
- Това е генерацията, поколението, което най-вероятно ще отиде да представя България в Токио. Затова ние много залагаме на тези състезатели. Не говоря само за българския отбор. Тези около 1200 човека ще имат честта и отговорността да представят каратето на Олимпиада.
- Доволни ли сте от финансирането от страна на държавата?
- Предвид, че каратето вече е олимпийска дисциплина, вече имаме увеличение на бюджета. Нормално е обаче на експертите в министерството да са им необходими резултати, върху които да стъпят за да могат да анализират и увеличават субсидиите. Ето, например, това европейско, после идва друго, после световно първенство. Като цяло съм изключително благодарен за помощта както на предишния министър, г-н Красен Кралев, така и на г-жа Даниела Дашева. Ако тя не се беше ангажирала лично да подкрепи и чисто психологически ръководството и състезателите, вероятно нямаше да получим тази висока оценка от президента на световната федерация.