Будапеща: Шиникова и Томова преминаха първия квалификационен кръг

Изабелла Шиникова победи Мартинцова, Томова се наложи над Крунич

Националката ни за „Фед къп“ Изабелла Шиникова преодоля първия квалификационен кръг на турнира в Будапеща в зала, който е от категория „Интернешънъл“ в календара на WTA, след като се наложи в два сета 7-6 (5) 6-3 срещу чехкинята Тереза Мартинцова.

Българката си размени с опонентката по брейк в първите два гейма на мача, а в седмия отново първа проби за 4-3, но веднага допусна рибрейк. Ситуацията се повтори, когато Шиникова проби за 6-5 и сервираше за мача, но се стигна до тайбрек. В него българката навакса минибрейк пасив и поведе – 7-6(5).

След почивката националката ни започна много силно и след два брейка поведе 4-0. Опонентката й върна единия за 1-4, а после пропусна два брейкбола в седмия гейм, като накрая отстъпи 3-6.

С победа на турнира с награден фонд 250 хиляди долара започна и Виктория Томова, която се справи с Александра Крунич 2-6 6-3 6-2.

С победите си двете българи си осигуриха по 12 точки за световната ранглиста и по 1020 долара, съобщи БФ Тенис.

Поставената под номер 8 в пресявките Елица Костова загуби от Барбора Стефкова с 2:6, 1:6 за 59 минути. След равностойно начало и 2:2 Стефкова взе седем поредни гейма по пътя си към крайния успех. Костова все пак заработи 1 точка за световната ранглиста и 600 долара.