Валентин Радев, ГЕРБ: Кой изпрати служебния министър Янев в Брюксел?

Виждаме въпиющо лицемерие от страна на БСП, които ни говорят по всякакви предизборни теми, но не и по един от най-важните въпроси, този за сигурността на България

Прекалено присъствие на НАТО у нас може да е грешка. Не се обявяваме против НАТО, винаги сме били за Алианса, но се обявяваме против създалата се неяснота около увеличаването на военното присъствие в Черно море, каза в студиото на "Денят започва" Валентин Радев от ГЕРБ.

“В случая става въпрос за неяснота и ние възразяваме срещу това. Изказваме го публично и от вчера се опитваме да получим информация от управляващите какво се случи на срещата на министрите на отбраната на страните - членки на НАТО в Брюксел и какво се случи по време на конференцията по сигурността в Мюнхен. Всички ние не знаем”, заяви Радев. 

От ГЕРБ се запознахме с изказването на служебния министър на отбраната от сайта на ведомството. Там се казва: “увеличено е военното присъствие, засилено е провеждането на учения в Черно море в три компонента - в сухопътен пакет, охрана на въздушната граница и повече военно присъствие в Черно море”, коментира той.

Охрана на въздушната граница - какво означава това? Знаете как ни разкъсваха буквално миналото лято от БСП и от опозицията, и ни питаха как така ще идват чужди самолети в държавата. Сега те съгласили ли са се или не? Ние сме за, ако са се съгласили, защото още тогава го искахме, но докъде и как са се съгласили, трябва да се въведе яснота.

Увеличено присъствие в Черно море, какво означава това, колко кораба? В момента има испански и канадски. Нещо в повече ли предвиждат, по-малко ли, тук също няма яснота”, добави още той.

Не трябва да бъде нарушаван крехкият баланс между нас и Русия. Засиленото присъствие на НАТО, над това, което поддържа баланса, може да предизвика по-тежка реакция на Русия, обобщи Радев.

По думите му, Йенс Столтенберг казва буквално: Да, ние постигнахме съгласие. “Съгласие означава, че нашият министър не е казал не, той просто е вдигнал ръка и е казал да, там всяко решение се взима с консенсус, но какво е гласувано, питаме.  Регионът ни е "остров на сигурността, но именно крехката стабилност и балансът е това, което притеснява и трябва да се внесе яснота по този въпрос”, акцентира Радев.

Той отбеляза също, че не е ясно кой е изпратил служебния министър на срещата. “Къде е балансът е едната посока, другата посока чисто фактолигическа - какво се случва, кой изпрати Янев на тази среща в Брюксел, с какъв мандат е изпратен, никой не ни е казал даден ли е мандат и от кого - от Президента или от г-жа Нинова. Чуваме от г-жа Нинова какви ли не неща - говори за дълг сега, говори за СЕТА, за каквото се сететите, говори за всякакви неща, свързани с изборите. Но никой не ни казва главното - какво се случва със сигурността на държавата. Отклоняваме ли се от Северно-атлантическия път, имаме ли проблеми с НАТО или с ЕС? Не знаем какви са били разговорите там. Опитахме се да вземем информация, но никой не ни я дава”, коментира той. 

“След 2014 година в България се обръща особено внимание на сигурността. Европа ни посочи за пример, даде ни пари за това, че сме добри и че се справихме с миграционния процес. Това беше темата на 2014 и тя продължи през 2015 и 2016. Ние се справихме - не визирам само ГЕРБ и правителството “Борисов 2”, защото работихме най-активно, България се справи. Дойдоха и ни дадоха пари. Казаха ни, вие сте най-добри, правете го така, както го правите досега. И на фона на това подчертавам, че ние успяхме да запазим стабилността. Всички помагаха - и парламент, и премиер, и опозиция, защото всички в ГЕРБ усещахме, че това е най-важното - сигурността и стабилността. И в момента виждаме въпиющо лицемерие от страна на БСП, които ни говорят по всякакви предизборни теми, но не и по един от най-важните въпроси, този за сигурността на България”, заключи Валентин Радев.