Как да постим здравословно?

Една от грешките при постенето е липсата на разнообразие

От днес, понеделник, вярващите християни спират консумацията на месо в очакване на Великденския пост. Той започва след Сирни Заговезни, когато се спират всякакви животински продукти. Как да постим здравословно, така че да не лишаваме организма си от важни храни и кои са най-честите грешки при 40-дневното въздържание, провериха от БНТ.

Постенето и най-вече отказването от месо ни подготвя за лятното приемане на растителна храна, а тя ни прави по-жизнени, изпълнени с любов и милосърдие. Много хора обаче се плашат от дългите пости, защото ги свързват с лишение от любими храни и отслабване на организма.

Най-подходящите храни за пости са ядките, пресните и сушени плодове, маслините, зеленчуците, варивата. Не по-малко предпочитани са пресните салати, спанакът, копривата. Тестените храни са без яйца и мляко, алкохолът се изключва.

Според диетолозите добре подбраното и правилно комбинирано растително меню е по-пълноценна и лесноусвоима храна за организма от месните и млечните продукти. С постите трябва да внимават единствено хората със здравословни проблеми.

Една от грешките при постенето е липсата на разнообразие, а също така и неправилното захранване след това и обилното хапване по Великден, което силно товари организма.