Започна операцията за освобождаване на западен Мосул в Ирак

Свят

19-02-2017, 10:48

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кола бомба уби двама и рани 15 души в гр. Вираншехир, Турция

Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади обяви днес начало на кампанията за освобождаване на западната част на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава"

"Главнокомандващият въоръжените сили - министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади, обяви начало на операцията за освобождаване на западния бряг на Мосул", се посочва в изявление на неговия кабинет, съобщава BBC.

Първостепенна задача остава спасяването на жителите на Мосул от ръцете на терористите от "Ислямска държава", подчерта Ал Абади. По данни на ООН в плен на терористите в западен Мосул вероятно се намират над 750 000 души.

Сухопътната операция по освобождаване на втория по големина град в Ирак започна през октомври миналата година. В нея участват правителствени сили, шиитско опълчение и кюрдски формирования "пешмерга". На 24 януари бе съобщено, че източната част на Мосул е напълно свободна от "Ислямска държава".

Хуманитарните агенции на ООН се готвят за последиците от настъплението, включително за възможно масово бягство на мирни жители. Координаторката на ООН по хуманитарната помощ за Ирак Лиз Гранд заяви вчера, че е възможно до 400 000 души да напуснат града заради бойните действия.