Двустранните протоколи за катастрофа вече няма да се регистрират в КАТ

Според "Пътна полиция" това ще облекчи шофьорите

Двустранните протоколи при катастрофи без пострадали вече няма да се регистрират в КАТ. През седмицата комисията за финансов надзор прие окончателно измененията. Според "Пътна полиция" това ще облекчи шофьорите. Но застрахователите смятат, че по този начин са възможни злоупотреби с изплащането на щетите. На този фон черната статистиката на МВР показва, че само от началото на годината са станали над 500 катастрофи, а ранените са близо 600.

Според промените шофьорите могат да се разберат помежду си с протокол при всяка една катастрофа, условието обаче е да няма пострадали. По стария регламент не се подписваха двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход. Вече отпада и изискването за регистрация в МВР.

"Целим облекчение за контролните органи да си изпълняват основната дейност по закона, която им е контрол на пътното движение и безопасност. Служителите нямат възможност да посещават всички произшествия, които се случват в държавата. Един екип, например, на територията на София посещава между 10 и 15 произшествия", казва пред БНТ Комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция".

Полиция ще идва само ако двамата шофьори не могат да се разберат кой е виновен и ако има съмнения, че единият от водачите е употребил алкохол, наркотици или пък няма книжка.

"Ако има агресия, ако има спор за вината тогава те са длъжни да ни уведомят и ние ще посетим произшествието.", допълва Рановски.