България се представя с модерен щанд на изложение в Букурещ

Румънците се интересуват основно от лятна почивка в България, религиозен, спортен и културно-исторически туризъм с акцент старите столици

България се представя с изключително модерен и голям щанд на международното туристическо изложение TTR - I – 2017, което се провежда в Букурещ, Румъния в периода 16-19 февруари 2017 г. Той е разположен на площ от 225 кв.м, на който се представят 20 български компании и общини. Участници са общините Русе, Варна, Габрово, Каварна и Елена. Организатор на българското представяне е Министерството на туризма.
Румънците се интересуват основно от лятна почивка в България, религиозен, спортен и културно-исторически туризъм с акцент старите столици. Туроператорите очакват запазване на досегашните нива или ръст на румънските туристи през 2017 г. Те и общините поставят акцент върху съвместните усилия с Румъния за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Река Дунав е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни.
Северната ни съседка е ключов пазар за българския туризъм. През 2016 г. страната ни е посетена от 1 096 874 румънски туристи, което ги поставя на първо място в класацията по посещения. Това е ръст от 11.2% спрямо предходната година. Румънският пазар е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Туристите от северната ни съседка идват за 3-4 дни на ски, СПА и културен туризъм. Освен това покрай празници като Великден, 1 май, Коледа и Нова година.