България и Хърватия ще търсят общи решения на миграцията

По-късно днес президентът Радев ще проведе двустранна среща със своя полски колега, президента Анджей Дуда

Отличните отношения са предпоставка за увеличаване на стокообмена, взаимните инвестиции и туризма, заявиха президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович България и Хърватия споделят сходни позиции по редица ключови теми от европейския дневен ред и ще задълбочат двустранния диалог по отношение на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и политиката на разширяване на ЕС.

Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович, които проведоха двустранна среща в рамките на 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Двамата президенти бяха единодушни, че отличните двустранни отношения са предпоставка и за увеличаване на двустранния стокообмен, взаимните инвестиции и туризма.
Многобройните кризи, пред които е изправен Европейският съюз днес, не трябва да водят до намаляване на подкрепата за процеса на разширяване  по отношение на държавите от Западните Балкани, беше подчертано на срещата. „Нашият регион ще спечели много ако приобщи тези страни към усилията за справяне с общите предизвикателства пред сигурността“, заяви българският президент.

И Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович изразиха позиция за ускоряване на процеса на реформи в страните, кандидатстващи за членство в ЕС, които да утвърдят демократичните ценности, върховенството на закона и да гарантират ефективна защита на правата на националните малцинства.
Държавите от Югоизточна Европа трябва да се стремят към засилване на регионалното сътрудничество по модела на Вишеградската четворка, посочи още президентът Радев и открои постигнатата от централноевропейските страни висока степен на икономическа интеграция и партньорството в сферата на сигурността. Регионалното сътрудничество на Балканите и политиката на разширяване на ЕС ще бъдат във фокуса на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г., стана ясно от думите на Румен Радев.
Българският президент оцени високо инициативата на хърватския си колега „Три морета“, насочена към задълбочаване на енергийната, транспортна и дигитална свързаност между държавите от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море и потвърди готовността на страната ни да бъде активен участник в този процес. На следващата среща на държавите-участнички в инициативата във Вроцлав ще бъдат обсъдени и общите предизвикателства пред сигурността в Централна и Източна Европа.
В рамките на участието си в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, президентът Румен Радев разговаря и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и със сенатора от САЩ Джон Маккейн. Българският държавен глава даде висока оценка на сътрудничеството на страната ни и САЩ в сферата на киберсигурността, миграцията и борбата с тероризма и изрази стремежа на България за последващо задълбочаване на двустранното партньорството.
По-късно днес президентът Румен Радев ще проведе двустранна среща със своя полски колега, президента Анджей Дуда.