Антон Недялков: Мотивацията е класиране на ЦСКА за Лига Европа

Бумал е много трудолюбив и позитивно настроен

Младият защитник на ЦСКА Антон Недялков, даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за амбициите си, отбора, както и за предстоящия мач срещу Черно море, който е в неделя от 12,30 часа.

Антоне, спечелихте с 8:1 срещу македонския Шкендия във финалната репетиция преди пролетния дял. Носи ли ентусиазъм този резултат, или е подвеждащ за реалното състояние на отбора?

- Може да заблуди, защото хората ще си помислят, че сме играли страшно силно. Ние се представихме добре, но съперникът не е от нашето ниво, за да покажем какво действително можем. Но ще гледаме да продължим по същия начин.

Доволен ли си от подготовката?

- Да, добре премина, макар че всеки ден правиш едно и също нещо. Постигнахме доста от целите си, взехме си и поуки за грешките. Мисля, че сме ги изчистили максимално. Не сме се натоварили толкова много, лично аз съм готов за началото на първенството.

Сам спомена за грешките. Те бяха доста, особено в защита, и почти във всяка контрола. На какво ги отдаваш?

- Донякъде на липсата на пълна концентрация в отделни моменти. Това е. Няма на какво друго да се дължат, защото тренирахме на сто процента.

А треньорът доволен ли е от твоето ниво на подготовка?

- Не ме е викал да разговаря индивидуално с мен, надявам се да е доволен. Готвя се по най-добрия начин, за да съм полезен на ЦСКА.

Доколко е променена обстановката в отбора спрямо есента както на игрово, така и на психологическо ниво?

- Колкото повече мачове се играят и колкото повече зрители идват, толкова повече се отпускаме и показваме пълния потенциал, който имаме. А и ние сме ЦСКА. Само това ти дава самочувствие, за да играеш на прага на възможностите си. Всичко си идва на мястото малко по малко. Скоро ЦСКА ще бъде където трябва.

Коя е движещата ви мотивация напролет, предвид че сте на 15 точки от лидера Лудогорец?

- Мотивацията е класиране за Лига Европа. Това е единственото нещо, към което се стремим и което със сигурност ще бъде постигнато.

Сега се изправяте срещу Черно море. Треньорът Георги Иванов се закани, че иска място в тройката. Явно има предвид, че се кани да измести вас от там. Виждаш ли Черно море като пряк конкурент за Топ 3?

- Черно море изобщо не е слаб отбор и може да спре всеки. Не бих казал, че ни е пряк конкурент, но при всички положения ще ни създаде доста пречки.

В контролите показахте добри комбинации помежду си с лявото крило Арсенио. На какво ниво е синхронът между вас?

- Добре се разбира ме, с него играя доста отдавна. Той също свиква с нас, понаучава български и синхронът ни е доста по-добър от преди.

А как се включват новите играчи, привлечени през зимата?

- Гледат да се адаптират по най-бързия начин. На чуждо място са, не познават почти никого и засега им е трудно. Но съм сигурен, че ще привикнат добре.

Можем ли да посочим Петрус Бумал като пример за чужденец, който се адаптира много бързо? Той се включи в отбора едва през септември, но почти веднага се утвърди като 11 основна фигура в състава.

-Да, за Бумал мога да кажа, че е изключително добро момче, много е трудолюбив, винаги е позитивно настроен. Всичко това му помага да е полезен. Бумал предава своята нагласа и на околните

u по този начин влияе позитивно.

Постигнахте ли вече по-добро разбирателство в съблекалнята?

- При всички положения. Не е като в първите дни и дори месеци от сезона. Вече колективът е по-добър, чувстваме се по-спокойни и гледаме само напред.

Коя беше най-ниската - ви точка през есента?

- Когато загубихме от Лудогорец може би. Точно в тези една-две седмици ни се насъбраха много негативни резултати със загубата от Локо Пловдив (0:1) и равенството с Верея на "Армията" (1:1). Това беше преломният момент, в който трябваше да покажем мъжество и характер и да се види кой става за тази работа и кой не. И мисля, че успяхме.

Помогна ли ви Стамен Белчев в това отношение?

- Да, той е добър треньор, а и това, че е българин, прави по-лесна комуникацията, по-бързо влизаме в час и като цяло процесът върви по-гладко. Не казвам, че другите ни треньори са били по-лоши, но в този момент Белчев помогна доста.

Треньорът ви неведнъж заяви, че големият проблем на ЦСКА е липсата на постоянство. С оглед изявите си през есента и в контролите смяташ ли, че ти постигна такова?

- Винаги съм се стремял към постоянство, защото, ако го няма, нещата много трудно се получават. Хората трябва да кажат дали играя добре. Аз винаги работя с нагласата, че мога да дам повече.

Имаш ли някакъв специален режим, по който се подготвяш?

- Не е нещо кой знае какво специално, но избягвам вредните храни като сладко, чипс, газирани напитки и други подобни. Опитвам се да се храня правилно, макар че понякога не успявам и се изкушавам (смее се). Нормално, млад човек съм и понякога се нуждая малко да се отпусна, но гледам да се държа на положение. Не винаги се получава, но засега съм окей (смее се).

В личен план какви са амбициите ти? Предполагам трансфер в чужбина?

- Определено искам да играя навън. Още когато започнах да се занимавам с футбол, това ми беше целта. Желаех да не се ограничавам само в България, а да постигна нещо повече от тукашното ниво. Искам да видя чуждите клубове и хора как тренират, как се развиват... Хубаво е да излезеш навън, за да се обогатиш.

Имаше ли възможност в Испания да събереш впечатления от чуждестранните клубове, с които играхте?

- Донякъде успях, конкретно за руските отбори. Там са много развити. Играят на доста по-бързо темпо от нас. Харесаха ми доста - можеш да играеш, да вървиш напред, имат условия, което е най-важното. За мен в личен план това има най-голямо значение - да са ти създадени условия да мислиш само и единствено за футбол. Като имаш това спокойствие, вече всичко си зависи от теб.

Срещнахте и един корейски отбор в Испания и свърши зле - 0:4 от Сувон...

- Свърши зле поради ред причини... Трябва да има и такива мачове, за да се изчистят грешките.

През последните седмица-две доста се заговори за атаките срещу ЦСКА. На теб влияят ли ти подмятанията от рода на "Вие не сте ЦСКА"?

- Не го чувам за първи път, така че гледам да не обръщам внимание. За мен това е ЦСКА и въобще не ме притесняват постоянните приказки по наш адрес.

Доколко ще се отрази на отбора продажбата на Диого Виана и Преслав Йорданов?

- Надявам се, че няма да се отрази, все пак бяха взети нови попълнения. Дано ги заместят по най-добрия начин. Адаптацията на новите е относителна, защото при всеки човек е различно. На някои им трябват по месец-два, на други по шест. Ето сега например виждаме Руй Педро, че показва различно лице спрямо есента. Но не става веднага. Колкото по-бързо започнеш да мислиш за отбора, толкова по-лесно ще се приспособиш.