ГЕРБ: Този кабинет има само една задача - да проведе честни и прозрачни избори

Т. Петкова: Преди броени часове Европейската комисия отпусна средства в размер на 920 000 евро за предпроектно проучване на газовия хъб "Балкан"

Има контролни органи в България, които да проверят как се разходват публичните финанси, а не служебното правителство. Този кабинет има само една задача - да проведе честни и прозрачни избори. Това заяви на пресконференция на ГЕРБ бившият енергиен министър Теменужка Петкова във връзка с изявлението на служебният премиер проф. Огнян Герджиков за установени нарушения в кабинета "Борисов 2".

"Недопустимо е да се твърди, че е имало индикатори за измама. По мое лично усещане служебното правителство на практика взе страна в предстоящите парламентарни избори", каза още тя.

"Имаше упреци към нашето министерство първо защо бързаме с обществените поръчки. Сега служебното правителство ни упреква, че сме закъснели. Всички тези процеси зависят от Закона за обществените поръчки и когато се говори за закъсняване или бързане, трябва да се знае, че си има процедури, които не могат да се нарушат", обясни бившият енергиен министър.

"Има и добра новина, идваща от Европейската комисия. Само преди броени часове Европейската комисия отпусна средства в размер на 920 000 евро за предпроектно проучване на газовия хъб "Балкан"", коментира Теменужка Петкова.

Според бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е добра новина все пак, че в нейното министерство няма констатирани грешки по отношение на обществените поръчки. Единствените такива са били открити в държавното дружество АПИ и то само в две. Именно в тях Павлова видя и целенасочена атака, като според нея зад тези проверки се крият съвсем други цели и подбуди. "Проверката е целенасочена за два договора за поддържане на автомагистралите. Очевидно някой има нездрав интерес", заяви Павлова.

"Аз съм била в два служебни кабинета, но в нито един не сме си позволили да подпомагаме, която и да е било партия за предсрочните избори. Учудвам се и съм убедена, че като че ли основната задача на служебния кабинет е да подпомага един от политическите проекти в предстоящите избори", заяви на пресконференцията на ГЕРБ бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева.

"Не се притесняваме от нищо. В Министерството на правосъдието не бяха упоменати констатирани нарушения. Най-голямата нередност, виждате ли, била, че някоя фирма решила, че ще оспорва обществена поръчка", добави тя.

"Притесняваме се, когато проверките са тенденциозни и непълни, с цел да се създаде усещане, че нещо нередно се е случило. А най-нередното беше, че са забавени няколко процедури. И това при положение, че ние бяхме призовани да не сключваме обществени поръчки в края на нашия мандат", сподели Захариева.