И. Семерджиев: През последните години има ръст на разходите за лекарства с 200 процента

Общество

17-02-2017, 13:06

Снимка:

bulgariautre.bg

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безработните дължат по 18,40 лв. на месец здравни осигуровки

Той допълни, че законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект

През последните години има ръст на разходите за лекарства с 200 процента, а нарастването на БВП е с малко над 3 процента. Това съобщи министърът на здравеопазването Илко Семерджиев, който взе участие в дискусия, посветена на оригиналните и генеричните лекарства. Той допълни, че законът е единствено валиден, когато говорим за макрочисла в годишен аспект. Според него разходването на публични и частни средства е несъразмерно с растежа на БВП.
“Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци, каза още той. Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество“, добави здравният министър.
Подуправителят на Здравната каса д-р Димитър Петров посочи, че някои нови молекули ще бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии, както и че болничните заведения купуват лекарства, консумативи и апаратура на цени, близки до средноевропейските, а ресурсът в системата е ограничен – “Ако политиците решат, че трябват повече средства за солидарно здравеопазване, средствата ще се увеличат. Предвижда се да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата“, посочи Петров.